POSTERY

LISTA POSTERÓW
 

 

Paulina Adamczyk, Aleksandra Król, Michał Kalita, Anna Gromada, Monika Janczarek

Analiza filogenetyczna szczepów Rhizobium leguminosarum sv. viciae

wyizolowanych z brodawek korzeniowych bobu (Vicia faba)

 

Małgorzata Baćmaga, Jadwiga Wyszkowska, Jan Kucharski, Agata Borowik

Struktura zespołów bakterii i grzybów oraz aktywność enzymatyczna ryzosfery Vicia faba L. 

 

Daria Barańska, Jacek Panek, Agata Gryta, Giorgia Pertile, Magdalena Frąc

Analiza funkcjonalna genomów szczepów bakterii z rodzaju Bacillus

wyizolowanych z kiszonek i produktów mlecznych

 

Kalisa Bogati, Aleksandra Burkowska-But, Patrycja Golińska, Maciej Walczak

Wpływ średniookresowej suszy na mikroorganizmy glebowe

 

Edyta Boros-Lajszner, Jadwiga Wyszkowska, Jan Kucharski

Reakcja enzymów glebowych i Festuca rubra na metale ciężkie

 

Barbara Breza-Boruta, Justyna Bauza-Kaszewska, Jakub Biesek

Analiza wpływu suchej sanityzacji glinokrzemianowej na jakość

mikrobiologiczną ściółki w hodowli drobiu

 

Katarzyna Budzińska, Anita Jurek, Radomir Graczyk

Wpływ wybranych dodatków mikrobiologicznych na proces zakiszania

oraz jakość kiszonek z kukurydzy

 

Karol Bulski, Krzysztof Frączek, Marek Ostafin

Mikrobiologiczna ocena jakości powietrza w zakładzie przetwórstwa

surowców roślinnych

 

Maria J. Chmiel, Michał Szalonek

Mykobiom zakładu produkcji opakowań do żywności

 

Katarzyna Czaczyk, Anna Dobrowolska, Katarzyna Zarobkiewicz, Anna Sip

Ocena stanu mikrobiologicznego serów wytwarzanych za pomocą metod

rzemieślniczych

 

Jacek Długosz, Bożena Dębska, Anna Piotrowska-Długosz

Wpływ różnych typów użytkowania rolniczego gleb oraz ich tekstury

na zmiany zawartości węgla oraz aktywności enzymów związanych z jego

przemianami w profilach czarnych ziem

 

Magdalena Frąc

Mikrobiomy gleb i roślin jako kluczowe elementy zdrowych agroekosystemów

 

Anna Gałązka, Anna Marzec-Grządziel, Łukasz Pawlik

Ocena bioróżnorodności w procesie biologicznego wietrzenia zwietrzelin skalnych

 

Karolina Gawryjołek, Karolina Furtak

Wykorzystanie bakterii z rodzaju Bacillus w rolnictwie

 

Małgorzata Hałat-Łaś, Anna Ambroszczyk, Katarzyna Starzec, Paulina Supel, Paweł Kaszycki

Unikalne właściwości szczepu bakterii Bacillus azotofixans AGBA 1007 –

składnika aktywnego preparatu „bi azot”

 

Monika Janczarek, Paulina Adamczyk, Anna Gałązka, Anna Marzec-Grządziel

Charakterystyka własności metabolicznych ryzobakterii wyizolowanych

z brodawek korzeniowych koniczyny czerwonej rosnącej w klimacie

subpolarnym i umiarkowanym

 

Karolina Jaros, Jolanta Jaroszuk-Ściseł, Piotr Sugier, Jaco Vangronsveld,

Małgorzata Wójcik

Wskaźniki ekofizjologiczne w glebie ryzosferowej sorgo (Sorghum bicolor

L.) zanieczyszczonej metalami przy wykorzystaniu dwóch biostymulantów

 

Jolanta Jaroszuk-Ściseł, Karolina Jaros, Karolina Olech, Piotr Sugier,

Anna Słomka, Jaco Vangronsveld, Małgorzata Wójcik

Mikrobiota gleby ryzosferowej sorgo (Sorghum bicolor L.)

zanieczyszczonej metalami z hałdy odpadów cynkowo-ołowiowych

 

Jolanta Joniec, Edyta Kwiatkowska

Aktywność mikroorganizmów w glebach zlokalizowanych na terenie

Poleskiego Parku Narodowego i jego okolicach, w tym rekultywowanych

odpadem pogórniczym

 

Jolanta Joniec, Edyta Kwiatkowska, Cezary A. Kwiatkowski

Wpływ kilkuletniego nawozowego stosowania odpadu popieczarkowego

na aktywność mikroorganizmów związaną z przemianami azotu

 

Mirosław Kobierski, Barbara Breza-Boruta

Ocena występowania drobnoustrojów uczestniczących w przemianach

węgla i azotu po doglebowej aplikacji gnojowicy

 

Beata Kowalska, Magdalena Szczech, Krzysztof Zachaj

Wpływ bakterii Azotobacter salinestris na plon cebuli oraz na mikro-

biologiczne parametry gleby

 

Anna Koziróg, Kinga Koszela, Jakub Jastrzębowski

Mikroorganizmy w ochronie pszenicy przed porażeniem przez Fusarium sp.

 

Weronika Kursa, Agnieszka Jamiołkowska

Wpływ wybranych ekstraktów roślinnych na porażenie liścia flagowego

pszenicy ozimej przez Drechslera tritici-repentis

 

Wioleta Lewandowska, Justyna Małgorzata Drewnowska, Monika Zambrzycka

Wgląd w filogenezę i antybiotykooporność Pseudomonas spp. z gleby Białowieskiego Parku Narodowego

 

Rafał Łopucki, Ewa Sajnaga, Agnieszka Kalwasińska, Daniel Klich, Ignacy Kitowski, Dagmara Stępień‑Pyśniak, Henrik Christensen, Kinga Ożga

Zmiany mikrobioty jelitowej u miejskich ssaków w zależności

od stopnia zurbanizowania środowiska

 

Wiktoria Maj, Giorgia Pertile, Magdalena Frąc

Mikromacierze Biolog™ PM21-25 jako skuteczne narzędzie do oceny

odpowiedzi Neosartorya spp. (teleomorfa Aspergillus spp.) na związki

azotowe

 

Ariel Marchlewicz

Możliwość profilowania sncRNA z wykorzystaniem kinaz

polinukleotydowej T4 (T4PNK) i hydroksylazy alfa-ketoglutarano-

zależnej (AlkB)

 

Mateusz Mącik, Dominika Siegieda, Agata Gryta, Jacek Panek, Beata Feledyn-Szewczyk, Giacomo Pietramellara, Shamina Imran Pathan, Magdalena Frąc

Analiza różnorodności genetycznej zbiorowisk mikroorganizmów

w warstwach podpowierzchniowych gleby w różnych systemach uprawy

zbóż i roślin bobowatych

 

Justyna Mencel, Monika Gąsecka, Marta Molińska-Glura, Agnieszka Mocek-Płóciniak

Zależności między wybranymi związkami fenolowymi a aktywnością

mikroorganizmów w glebach użytków zielonych w dolinie rzeki Obry

 

Michał Możejko, Justyna Bohacz

Ocena skutków wprowadzenia hydrolizatu keratynowego do różnych

typów gleb na podstawie liczebności mikroorganizmów i całkowitej puli DNA

 

Alicja Niewiadomska, Robert Wieczorek, Agnieszka Wolna-Maruwka, Adrianna Kubiak, Dorota Swędrzyńska, Zofia Zydlik

Wpływ biofumigacji na mykobiom gleby replantowanej w szkółce drzew

owocowych

 

Agnieszka Nowak, Aleksandra Zielińska, Daniel Nowakowski

Aktywność przeciwbakteryjna ciekłej frakcji powstającej w procesie

pirolizy słomy pszennej 

 

Artur Nowak, Aleksandra Jezioro, Joanna Wrześniewska, Dominika Jagleniec,

Ewa Jezioro, Julia Czerwonka, Justyna Korneluk, Karolina Gołąb, Klaudia Hołub, Magdalena Depa, Magdalena Swat, Oliwia Szykuła

Badania szczepów grzybowych wyizolowanych z gleby ryzoferowej

rzodkiewki w poszukiwaniu izolatów o potencjale biokontrolnym

 

Bożena Nowak, Daria Chlebek, Katarzyna Hupert-Kocurek

Biologiczne trio: bakteryjna ochrona roślin przed patogenami

grzybowymi

 

Tetiana Nyzhnyk, Edyta Kiedrzyńska, Marcin Kiedrzyński, Sergii Kots, Maciej Zalewski

Jakość wód a rolnictwo: Rhizobia – obiecujące nowoczesne rozwiązania

w dobie zmian klimatycznych

 

Anna Otlewska, Klaudia Kowalczyk, Milena Zaciewska

Kolorowe mikrofabryki – dobór warunków syntezy karotenoidów

z udziałem bakterii

 

Jacek Panek, Daria Barańska, Dominika Siegieda, Giorgia Pertile, Krzysztof Sikorski, Katarzyna Turnau, Magdalena Frąc

Analiza funkcjonalna genomu Serendipita indica

 

Małgorzata Pawlik, Monika Malicka, Zofia Piotrowska-Seget

MHB (bakterie wspomagające mykoryzę) jako game changer

w trójstronnej symbiozie (bakterie – mykoryza – roślina)

 

Anna Piotrowska-Długosz, Jacek Długosz

Zmiany profilowe aktywności enzymów przemian fosforu i biomasy

mikrobiologicznej w glebach płowych pod wpływem różnych typów

użytkowania rolniczego gleb oraz procesów glebotwórczych

 

Marek Selwet

Ocena występowania wybranych genów zjadliwości oraz

antybiotykooporności Campylobacter jejuni pozyskanych od koni

 

Sylwia Siebielec

Opracowanie innowacyjnej technologii wytwarzania wzbogaconych

mikrobiologicznie bionawozów wspomagających zrównoważoną

produkcję roślinną i jej adaptację do zmian klimatu

 

Anna Sip, Anna Dobrowolska, Katarzyna Zarobkiewicz, Katarzyna Czaczyk

Aktywność przeciwdrobnoustrojowa mikrobioty fermentowanych

produktów mlecznych

 

Justyna Starzyk

Ocena stanu mikrobiologicznego oczyszczonych ścieków szarych

w kontekście ich wykorzystania do nawadniania roślin

 

Dorota Swędrzyńska, Stanisław Grześ, Alicja Niewiadomska, Arkadiusz Swędrzyński

Długoterminowy wpływ międzyplonu na właściwości mikrobiologiczne gleby

 

Katarzyna Szałapata, Iwona Mazur, Anna Jarosz-Wilkołazka

Preparaty dwuskładnikowe o działaniu przeciwdrobnoustrojowym

i ich potencjalne zastosowanie w naukach biomedycznych

 

Magdalena Szczech, Beata Kowalska, Magdalena Ptaszek, Anna Jarecka-Boncela, Jolanta Winciorek, Anna Michalska

Wpływ systemu uprawy na efektywność działania preparatów z grzybami

Trichoderma

  

Michał Szopiński

Biodegradacja leków w środowisku

 

Agata Święciło

Wpływ DMSO na aktywność metaboliczną drożdży Saccharomyces

cerevisiae

 

Daniel Wasilkowski, Oliwia Metryka, Małgorzata Adamczyk-Habrajska, Agnieszka Mrozik

Wpływ nanocząstek nieorganicznych na strukturę, właściwości

i funkcjonowanie bakteryjnej błony komórkowej

 

Kamila Wlizło, Aneta Ptaszyńska, Adam Waśko, Ewa Sajnaga, Marcin Grąz, Klaudia Gustaw, Adrian Wiater

Ocena wpływu preparatu nigerooligosacharydów na wzrost i aktywność

kwasotwórczą bakterii mlekowych związanych ze środowiskiem życia

pszczoły miodnej (Apis mellifera L.)

 

Danuta Wojcieszyńska, Anna Dzionek, Ariel Marchlewicz, Urszula Guzik

Wpływ immobilizacji na aktywność metaboliczną bakterii

 

Małgorzata Woźniak, Anna Gałązka

Wpływ szczepienia nasion bobiku bakteriami endofitycznymi 

 

Magdalena Zaborowska, Jadwiga Wyszkowska, Agata Borowik, Jan Kucharski

Wrażliwość mikroorganizmów i enzymów glebowych na indywidualną

i połączoną toksyczność bisfenolu A i cynku

 

Monika Zambrzycka, Marek Bartoszewicz

Antybiotykooporność Bacillus cereus sensu lato izolowanych z żywności

różnego pochodzenia