POSTERY
LISTA POSTERÓW
Paulina Adamczyk, Aleksandra Król, Michał Kalita, Anna Gromada, Monika Janczarek
Analiza filogenetyczna szczepów Rhizobium leguminosarum sv. viciae
wyizolowanych z brodawek korzeniowych bobu (Vicia faba)
Małgorzata Baćmaga, Jadwiga Wyszkowska, Jan Kucharski, Agata Borowik
Struktura zespołów bakterii i grzybów oraz aktywność enzymatyczna ryzosfery Vicia faba L.
Daria Barańska, Jacek Panek, Agata Gryta, Giorgia Pertile, Magdalena Frąc
Analiza funkcjonalna genomów szczepów bakterii z rodzaju Bacillus
wyizolowanych z kiszonek i produktów mlecznych
Kalisa Bogati, Aleksandra Burkowska-But, Patrycja Golińska, Maciej Walczak
Wpływ średniookresowej suszy na mikroorganizmy glebowe
Edyta Boros-Lajszner, Jadwiga Wyszkowska, Jan Kucharski
Reakcja enzymów glebowych i Festuca rubra na metale ciężkie
Barbara Breza-Boruta, Justyna Bauza-Kaszewska, Jakub Biesek
Analiza wpływu suchej sanityzacji glinokrzemianowej na jakość
mikrobiologiczną ściółki w hodowli drobiu
Katarzyna Budzińska, Anita Jurek, Radomir Graczyk
Wpływ wybranych dodatków mikrobiologicznych na proces zakiszania
oraz jakość kiszonek z kukurydzy
Karol Bulski, Krzysztof Frączek, Marek Ostafin
Mikrobiologiczna ocena jakości powietrza w zakładzie przetwórstwa
Maria J. Chmiel, Michał Szalonek
Mykobiom zakładu produkcji opakowań do żywności
Katarzyna Czaczyk, Anna Dobrowolska, Katarzyna Zarobkiewicz, Anna Sip
Ocena stanu mikrobiologicznego serów wytwarzanych za pomocą metod
Jacek Długosz, Bożena Dębska, Anna Piotrowska-Długosz
Wpływ różnych typów użytkowania rolniczego gleb oraz ich tekstury
na zmiany zawartości węgla oraz aktywności enzymów związanych z jego
przemianami w profilach czarnych ziem
Magdalena Frąc
Mikrobiomy gleb i roślin jako kluczowe elementy zdrowych agroekosystemów
Anna Gałązka, Anna Marzec-Grządziel, Łukasz Pawlik
Ocena bioróżnorodności w procesie biologicznego wietrzenia zwietrzelin skalnych
Karolina Gawryjołek, Karolina Furtak
Wykorzystanie bakterii z rodzaju Bacillus w rolnictwie
Małgorzata Hałat-Łaś, Anna Ambroszczyk, Katarzyna Starzec, Paulina Supel, Paweł Kaszycki
Unikalne właściwości szczepu bakterii Bacillus azotofixans AGBA 1007 –
składnika aktywnego preparatu „bi azot”
Monika Janczarek, Paulina Adamczyk, Anna Gałązka, Anna Marzec-Grządziel
Charakterystyka własności metabolicznych ryzobakterii wyizolowanych
z brodawek korzeniowych koniczyny czerwonej rosnącej w klimacie
Karolina Jaros, Jolanta Jaroszuk-Ściseł, Piotr Sugier, Jaco Vangronsveld,
Małgorzata Wójcik
Wskaźniki ekofizjologiczne w glebie ryzosferowej sorgo (Sorghum bicolor
L.) zanieczyszczonej metalami przy wykorzystaniu dwóch biostymulantów
Jolanta Jaroszuk-Ściseł, Karolina Jaros, Karolina Olech, Piotr Sugier,
Anna Słomka, Jaco Vangronsveld, Małgorzata Wójcik
Mikrobiota gleby ryzosferowej sorgo (Sorghum bicolor L.)
zanieczyszczonej metalami z hałdy odpadów cynkowo-ołowiowych
Jolanta Joniec, Edyta Kwiatkowska
Aktywność mikroorganizmów w glebach zlokalizowanych na terenie
Poleskiego Parku Narodowego i jego okolicach, w tym rekultywowanych
Jolanta Joniec, Edyta Kwiatkowska, Cezary A. Kwiatkowski
Wpływ kilkuletniego nawozowego stosowania odpadu popieczarkowego
na aktywność mikroorganizmów związaną z przemianami azotu
Mirosław Kobierski, Barbara Breza-Boruta
Ocena występowania drobnoustrojów uczestniczących w przemianach
węgla i azotu po doglebowej aplikacji gnojowicy
Beata Kowalska, Magdalena Szczech, Krzysztof Zachaj
Wpływ bakterii Azotobacter salinestris na plon cebuli oraz na mikro-
Anna Koziróg, Kinga Koszela, Jakub Jastrzębowski
Mikroorganizmy w ochronie pszenicy przed porażeniem przez Fusarium sp.
Weronika Kursa, Agnieszka Jamiołkowska
Wpływ wybranych ekstraktów roślinnych na porażenie liścia flagowego
pszenicy ozimej przez Drechslera tritici-repentis
Wioleta Lewandowska, Justyna Małgorzata Drewnowska, Monika Zambrzycka
Wgląd w filogenezę i antybiotykooporność Pseudomonas spp. z gleby Białowieskiego Parku Narodowego
Rafał Łopucki, Ewa Sajnaga, Agnieszka Kalwasińska, Daniel Klich, Ignacy Kitowski, Dagmara Stępień‑Pyśniak, Henrik Christensen, Kinga Ożga
Zmiany mikrobioty jelitowej u miejskich ssaków w zależności
od stopnia zurbanizowania środowiska
Wiktoria Maj, Giorgia Pertile, Magdalena Frąc
Mikromacierze Biolog™ PM21-25 jako skuteczne narzędzie do oceny
odpowiedzi Neosartorya spp. (teleomorfa Aspergillus spp.) na związki
Ariel Marchlewicz
Możliwość profilowania sncRNA z wykorzystaniem kinaz
polinukleotydowej T4 (T4PNK) i hydroksylazy alfa-ketoglutarano-
Mateusz Mącik, Dominika Siegieda, Agata Gryta, Jacek Panek, Beata Feledyn-Szewczyk, Giacomo Pietramellara, Shamina Imran Pathan, Magdalena Frąc
Analiza różnorodności genetycznej zbiorowisk mikroorganizmów
w warstwach podpowierzchniowych gleby w różnych systemach uprawy
Justyna Mencel, Monika Gąsecka, Marta Molińska-Glura, Agnieszka Mocek-Płóciniak
Zależności między wybranymi związkami fenolowymi a aktywnością
mikroorganizmów w glebach użytków zielonych w dolinie rzeki Obry
Michał Możejko, Justyna Bohacz
Ocena skutków wprowadzenia hydrolizatu keratynowego do różnych
typów gleb na podstawie liczebności mikroorganizmów i całkowitej puli DNA
Alicja Niewiadomska, Robert Wieczorek, Agnieszka Wolna-Maruwka, Adrianna Kubiak, Dorota Swędrzyńska, Zofia Zydlik
Wpływ biofumigacji na mykobiom gleby replantowanej w szkółce drzew
Agnieszka Nowak, Aleksandra Zielińska, Daniel Nowakowski
Aktywność przeciwbakteryjna ciekłej frakcji powstającej w procesie
Artur Nowak, Aleksandra Jezioro, Joanna Wrześniewska, Dominika Jagleniec,
Ewa Jezioro, Julia Czerwonka, Justyna Korneluk, Karolina Gołąb, Klaudia Hołub, Magdalena Depa, Magdalena Swat, Oliwia Szykuła
Badania szczepów grzybowych wyizolowanych z gleby ryzoferowej
rzodkiewki w poszukiwaniu izolatów o potencjale biokontrolnym
Bożena Nowak, Daria Chlebek, Katarzyna Hupert-Kocurek
Biologiczne trio: bakteryjna ochrona roślin przed patogenami
Tetiana Nyzhnyk, Edyta Kiedrzyńska, Marcin Kiedrzyński, Sergii Kots, Maciej Zalewski
Jakość wód a rolnictwo: Rhizobia – obiecujące nowoczesne rozwiązania
Anna Otlewska, Klaudia Kowalczyk, Milena Zaciewska
Kolorowe mikrofabryki – dobór warunków syntezy karotenoidów
z udziałem bakterii
Jacek Panek, Daria Barańska, Dominika Siegieda, Giorgia Pertile, Krzysztof Sikorski, Katarzyna Turnau, Magdalena Frąc
Analiza funkcjonalna genomu Serendipita indica
Małgorzata Pawlik, Monika Malicka, Zofia Piotrowska-Seget
MHB (bakterie wspomagające mykoryzę) jako game changer
w trójstronnej symbiozie (bakterie – mykoryza – roślina)
Anna Piotrowska-Długosz, Jacek Długosz
Zmiany profilowe aktywności enzymów przemian fosforu i biomasy
mikrobiologicznej w glebach płowych pod wpływem różnych typów
użytkowania rolniczego gleb oraz procesów glebotwórczych
Marek Selwet
Ocena występowania wybranych genów zjadliwości oraz
antybiotykooporności Campylobacter jejuni pozyskanych od koni
Sylwia Siebielec
Opracowanie innowacyjnej technologii wytwarzania wzbogaconych
mikrobiologicznie bionawozów wspomagających zrównoważoną
produkcję roślinną i jej adaptację do zmian klimatu
Anna Sip, Anna Dobrowolska, Katarzyna Zarobkiewicz, Katarzyna Czaczyk
Aktywność przeciwdrobnoustrojowa mikrobioty fermentowanych
Justyna Starzyk
Ocena stanu mikrobiologicznego oczyszczonych ścieków szarych
w kontekście ich wykorzystania do nawadniania roślin
Dorota Swędrzyńska, Stanisław Grześ, Alicja Niewiadomska, Arkadiusz Swędrzyński
Długoterminowy wpływ międzyplonu na właściwości mikrobiologiczne gleby
Katarzyna Szałapata, Iwona Mazur, Anna Jarosz-Wilkołazka
Preparaty dwuskładnikowe o działaniu przeciwdrobnoustrojowym
i ich potencjalne zastosowanie w naukach biomedycznych
Magdalena Szczech, Beata Kowalska, Magdalena Ptaszek, Anna Jarecka-Boncela, Jolanta Winciorek, Anna Michalska
Wpływ systemu uprawy na efektywność działania preparatów z grzybami
Michał Szopiński
Biodegradacja leków w środowisku
Agata Święciło
Wpływ DMSO na aktywność metaboliczną drożdży Saccharomyces
Daniel Wasilkowski, Oliwia Metryka, Małgorzata Adamczyk-Habrajska, Agnieszka Mrozik
Wpływ nanocząstek nieorganicznych na strukturę, właściwości
i funkcjonowanie bakteryjnej błony komórkowej
Kamila Wlizło, Aneta Ptaszyńska, Adam Waśko, Ewa Sajnaga, Marcin Grąz, Klaudia Gustaw, Adrian Wiater
Ocena wpływu preparatu nigerooligosacharydów na wzrost i aktywność
kwasotwórczą bakterii mlekowych związanych ze środowiskiem życia
pszczoły miodnej (Apis mellifera L.)
Danuta Wojcieszyńska, Anna Dzionek, Ariel Marchlewicz, Urszula Guzik
Wpływ immobilizacji na aktywność metaboliczną bakterii
Małgorzata Woźniak, Anna Gałązka
Wpływ szczepienia nasion bobiku bakteriami endofitycznymi
Magdalena Zaborowska, Jadwiga Wyszkowska, Agata Borowik, Jan Kucharski
Wrażliwość mikroorganizmów i enzymów glebowych na indywidualną
i połączoną toksyczność bisfenolu A i cynku
Monika Zambrzycka, Marek Bartoszewicz
Antybiotykooporność Bacillus cereus sensu lato izolowanych z żywności